NARAVOSLOVNI DAN NA LISCI

V vrtcu Ciciban Sevnica smo zelo vedoželjni in radi odkrivamo skrivnosti našega kraja. Z veseljem in navdušenjem smo se odzvali na povabilo k Naravoslovnem dnevu na Lisci, ki ga pod okriljem projekta Lokalno je povezovalno organizira Občina Sevnica. Meseca maja smo se v dveh dneh zvrstili štirje oddelki vrtca in izvedli Naravoslovni dan. Našo pot smo pričeli na Šmarčni kjer nas je pri Dolinškovem kozolcu sprejel vodič Ciril Dolinšek. Popeljal nas je skozi zbirko starega kmečke opreme in orodja ter tako odkrivali kako so živele naše babice in dedki. Predstavil pa nam je tudi nekaj starih vaških iger v katerih smo se preizkusili in se zabavali. Čudili smo se kako so si včasih iz povsem vsakdanjih predmetov, sami naredili zabavne igre.

Na Lisci, kamor smo nadaljevali našo pot, nas je poleg Cirila Dolinška pričakala še vodička Sabina Zakšek. Z njima smo spoznali gozdni bonton, se pogovorili o obnašanju v naravi in kako poskrbimo, da bo ostala čista in prijetna za vse obiskovalce. Povzpeli smo se na najvišjo točko Lisce kjer nam je vodička Sabina predstavila pripovedko o Prepiru vetrov na Lisci, izvedeli pa smo tudi zanimivost, kako je dobil hrib svoje ime. Ali ste vedeli, da so si na Lisci poiskali domovanje številni murni? Iskali smo njihove luknjice ter poslušali njihovo oglašanje in ne samo ti, ogledali smo si jih lahko todi od blizu. Raziskovali smo cvetoč travnik, iskali in opazovali razne barvite metulje in spoznavali različna drevesa. Prav tako smo v naravoslovni učilnici preko fotografij odkrivali lepote Lisce in bližnje okolice. Po našem raziskovanju pa smo se okrepčali še z okusnim kosilom v Tončkovem domu.

Spoznali smo da je naša okolica zelo pestra in zanimiva ter da so cvetlice najlepše tam kjer rastejo. Prav tako pa smo že delali načrte, kako nova spoznanja uporabimo v prihodnje.

Katarina Oreškovič, dipl. vzg.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost