KULTURNA DEDIŠČINA

V našem vrtcu se zavedamo pomembnosti vključevanja kulturne dediščine v življenje otrok, pomena ljudskega izročila in ohranjanju le-tega, zato bomo letos pričeli s krožkom »Kulturna dediščina«.  Otroci bodo spoznavali slovenske otroške ljudske igre, pesmi, pravljice, folklorne plese in oblikovali z glino.

Za uvod v krožek smo se odzvali na povabilo aktiva kmečkih žena Zabukovje na ogled »Etnološke razstave stare  kmečke opreme in orodja v Zabukovju«. Prijazne gospe Albina, Jelka, Mira, Cvetka in Mojca so otrokom med ogledom razstave pojasnila uporabo  številnih do sedaj neznanih predmetov. Vaščani Zabukovja so jih poiskali na podstrešjih in kleteh ter pripravili odlično razstavo na podstrešju Kulturnega doma.  Predmeti so kar vabili, da bi jih preizkusili, vendar so pravila na obisku razstave jasna zato so otroci pozorno poslušali in opazovali, da so izvedeli  kaj je petrolejka,  brenta, kanglica, nečke, glinen lonec, brane, plug, pinja,…

Po ogledu nas je čakala okusna malica. Presenečenj za otroke pa še ni bilo konec. Vsi otroci so imeli možnost, da so se preizkusili, kako je jezditi na konju, kar  so seveda z veseljem naredili.

Veseli nas, da so na vaseh pripravljeni stopiti skupaj in pripraviti tako bogate etnološke zbirke pri katerih starejši obujajo spomine, mlajši pa spoznavajo svojo preteklost, ki  jo lahko primerjajo s sedanjostjo,  stari predmeti pa dobijo nov pomen.

Vodji krožka,  Bernarda in Katarina

dav
Dostopnost