7. pohod: Srečanje Mladih planincev meddruštvenega odbora planinskih društev Zasavja na Lisci

Planinski krožek Vrtca Ciciban Sevnica

V soboto, 27. 5. 2023, smo se ciciplaninci s starši podali še na zadnji planinski pohod v tem šolskem letu. Udeležili smo se srečanja mladih planincev na Lisci. Na izhodišču je 20 udeležencev pozdravila Natalija. Letos smo Lisco osvojili že v zimskih razmerah po pastirčkovi poti, zato smo se tokrat odločili za pot čez Jošt. Sončen in nasmejan dan je bil pred nami. Med potjo smo srečevali še druge pohodnike. Dobro uro smo potrebovali do cilja, kjer nas je čakala Anja.

Na vrhu smo se zbrali pred Jurkovo kočo, kjer so nas pozdravili planinci Planinskega društva Lisca Sevnica, ki so bili tudi organizatorji dogodka. V krajši proslavi sta vse prisotne nagovorila podpredsednica MDO Zasavja Marjeta Bricl in predsednik PD Lisca Sevnica Peter Požun. Zaploskali in zavriskali smo še v pozdrav vsem mladim planincem, ki so se udeležili srečanja iz različnih zasavskih društev vse od Brežic pa do Litije.

Približno 200 otrok se je nato z mentorji planinskih krožkov, z vodniki, z učitelji in s starši pognalo na orientacijski pohod po Lisci. Poiskati je bilo potrebno 5 točk. Na vsaki točki jih je čakala ena naloga:

  1. točka: Čistila naprava (Zadeni tarčo!)

2. točka: Klopca ljubezni (Poznaš okoliške vrhove?)

3. točka: Piknik prostor (Kaj sodi v planinski nahrbtnik?)

4. točka: Postaja žičnice (Gozdna pedagogika.)

5. točka: Nad Jurkovo kočo (Praktična uporaba plezalne planinske opreme: pas, čelada, samovarovalni komplet, vrvna tehnika.)

Vsak udeleženec je okoli vratu prejel kartonček, na katerem je bil prostor za 5 žigov. Na vsaki točki so po opravljeni nalogi na kartonček dobili žig. Ko je otrok napolnil kartonček s petimi žigi, ga je pri koči čakalo sladko presenečenje – palačinka in sok.

Pri Jurkovi koči je Ljudska univerza Krško poskrbela za likovno ustvarjanje. S svojo stojnico se je s planinsko literaturo predstavila tudi organizacija Mladi in gore. Na igrišču pod kočo so se otroci lahko preizkusili še v hoji s hoduljami, lahko so igrali košarko, badminton in nogomet ter risali s kredami. Okrog 13.00 se je dogodek zaključil. Dogovorjeni smo bili, da se z Lisce vsaka družina vrne po svoje.

V letošnjem letu smo od oktobra do maja uspešno opravili kar 7 planinskih izletov! Vsak zase je bila prav posebna dogodivščina! Hvala vsem staršem, predvsem pa otrokom za čudovite  pohode! Veselo je bilo!

Zapisala Anja Radovič.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost